Nopea kaupungistuminen lisää ARA-asuntojen hakijamäärää kasvukeskuksissa

Asuntojen hintojen nousu sekä vuokrien nousu tulee jatkumaan myös tänä vuonna PTT:n ennusteen mukaan. Vuokra-asuntojen kysyntä jatkuu vahvana, myös ARA-asuntojen kysyntä säilyy korkealla suurissa kaupungeissa. Muuttoliike on vahvin asuntomarkkinoita ohjaava tekijä.

PTT julkaisi tänään asuntomarkkinaennusteensa vuodelle 2019. Ennusteen mukaan sekä asuntojen että vuokrien hinnat tulevat nousemaan tänä vuonna suurissa kaupungeissa. Talouden hyvä kehitys ja muuttoliike kasvukeskuksiin vahvistavat kysyntää asuntomarkkinoilla ja ylläpitävät rakentamistarpeita myös tulevina vuosina.

Kasvukeskuksissa asuntoja rakennetaan vilkkaasti ja hinnat nousevat. Toisaalta muuttoliike aiheuttaa haasteita muuttotappioalueilla, tarjonta ylittää kysynnän ja hinnat laskevat. Myös vuokra-asuntoja jää tyhjilleen.

Vuokra-asumisen suosio kasvaa

Vuokra-asuntojen kysyntä tulee PTT:n mukaan jatkumaan kasvukeskuksissa vahvana, ei pelkästään muuttoliikkeestä ja omistusasuntojen korkeista hinnoista johtuen vaan myös vuokra-asumisen kiinnostavuuden kasvusta johtuen. Nuorempia sukupolvia kiinnostaa vuokra-asumisen vapaus, eikä omistusasuntoa pidetä ainoana tapana kerryttää varallisuutta. Kasvukeskuksiin muuttaa paljon myös työttömiä, mikä osaltaan lisää vuokra-asuntojen kysyntää.

Suurten kaupunkien ARA-asuntojen hakijamäärät ovat olleet kasvussa. ARA-asunnon saaminen on vaikeinta Helsingissä ja Vantaalla, ja pääkaupunkiseudulla onkin PTT:n mukaan paljon tarvetta ARA-asuntojen lisärakentamiselle. Pääkaupunkiseudulla ARA-asunnot ovat vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja selkeästi edullisempia.

– Jotta kasvaviin keskuksiin saadaan työvoimaa, on tarjolla oltava myös kohtuuhintaisia asuntoja. Valtion tukema asuntotuotanto tukee näin osaltaan talouskasvua. ARA-tuotannon pitäminen riittävällä tasolla on tärkeää, kun näyttää siltä, että muuttoliike kasvukeskuksiin jatkuu kiivaana, Kuntarahoituksen osastonjohtaja Sari Sistonen sanoo.

Rakennusluvat ovat PTT:n mukaan kääntyneet pääkaupungissa selvään laskuun. Asuntotarpeen kasvu on kuitenkin erityisen suurta pääkaupunkiseudulla. Jos tarjonnalla ei pystytä reagoimaan kysynnän kasvuun, uhkana on hintojen ja vuokrien nousu.

Kuntarahoitus on ylivoimaisesti suurin ARA-asuntojen rahoittaja.

PTT:n asuntomarkkinaennusteeseen kokonaisuudessaan voit tutustua tästä. Kuntarahoitus on yksi asuntomarkkinaennusteen rahoittajista.


5 kommenttia

 1. Nimetön on

  Täällä Helsingissä ei kohta ole enää tavallisilla duunareilla varaa asua,kun asuminen on niin kallista. Meillä siivoijilla ei ainakaan palkat ole nousseet sitä tahtia kuin vuokrat on nousseet.

  Vastaa
 2. Nimetön on

  Utopianelmani: Luonnon huomaan rakennettu, halvat vuokrat, eläkeläisille tarkoitettu, Out let-tyyppinen ”pienkaupunkialue” minitaloineen ja minirivitaloja myös esim Vantaalta. Bussi tuo perille, ruoka-kauppa ja talonmiespariskunta (yhteisön huoltajat) löytyy alueelta…

  Siellä me, kotona pärjäävät eläkeläiset, istumme turvallisesti viihteyisällä sisäpihalla jutellen, grillaillen… Lapsemme ja lastenlapsemme käyvät kylässä ja lapsenlapsille kiva leikkipaikka. Kaikki yhteistoiminta mahdollista esim. retket, naapuriapu, ruokailut, leivonta, pyykinpesu jne.. Terkkarihoitaja käy kerran viikossa, jos tarvetta.

  Etuoikeus päästä sinne on Hgin kaupungin vuokra-asunnosta luopuminen kiertoon.

  Vastaa