The Guardian kehuu Suomen asunnottomuustoimia – Y-Säätiön Kaakinen: ”Ote asioihin hyvin pragmaattinen”

TEKSTI Pihla Hakala | KUVA Sanna Liimatainen

Brittilehti The Guardian suitsuttaa kesäkuun alussa julkaistussa jutussaan Suomen Asunto ensin -mallia, jonka keskeinen näkemys on, että asunnon hankkiminen on asunnottomuuden vastaisessa työssä ensisijainen lähtökohta. Lehden mukaan Suomi on nyt ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus vähenee.

Guardian kertoo, että Helsingissä ei juuri kukaan joudu enää kadulle nukkumaan, kun esimerkiksi Englannissa kadulla nukkuvien määrä on päinvastoin noussut huomattavasti. Jutussa avataan myös Helsingin sosiaalisen asuntotuotannon taustoja.

Brittilehti on kirjoittanut Suomen mallista ennenkin, viimeksi noin vuosi sitten. Tuoreimpaan juttuun Guardian haastatteli muun muassa Y-Säätiön toimitusjohtajaa Juha Kaakista, joka kertoo aiheen herättäneen valtavasti kiinnostusta.

– Kommentteja ja kyselyitä tulee jatkuvasti ympäri maailmaa. Olen antanut haastattelun esimerkiksi Etelä-Afrikan radioon, Kaakinen sanoo.

Hän on kiertänyt monessa maassa esittelemässä Asunto ensin -mallia ja tutustunut samalla paikallisiin tapoihin taistelussa asunnottomuutta vastaan.

– Suomalaisen mallin erityisvahvuus on laaja-alainen yhteistyö niin valtion, kuntien kuin järjestöjen kesken. Kun muualla vasta puhutaan, meillä on jo tartuttu toimeen. Ote asioihin on erittäin pragmaattinen.

Positiivinen katse tulevaisuuteen

Kehuja Kaakiselta saa myös tuore hallitusohjelma, jonka yhtenä tavoitteena on puolittaa asunnottomuus tämän vaalikauden aikana ja poistaa se lopulta kokonaan kahdessa vaalikaudessa eli vuoteen 2027 mennessä.

– Tämä on erittäin lupaava, historiallinen tavoite. Suhtaudun ohjelman kirjauksiin optimistisesti siinäkin mielessä, että meillä on viimeisen vuosikymmenen ajalta kokemusta siitä, miten Asunto ensin -mallin kaltainen ohjelma rakennetaan ja oikeasti toimeenpannaan yhteistyössä, Kaakinen sanoo.

Hän peräänkuuluttaa aktiivisia toimenpiteitä.

– Tukiresursseihin pitää panostaa. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonta on keskeinen asunnottomuutta ennaltaehkäisevä rakenteellinen tekijä ja samalla reitti pois asunnottomuudesta. Yleishyödyllisen asuntotuotannon kannalta pidän myönteisenä myös sitä, että korkotukijärjestelmää pyritään edelleen kehittämään siten, että se olisi houkuttelevampi. Tarvitaan kohtuuhintaisia vaihtoehtoja, oli kyse sitten vuokra- tai omistusasunnoista, Kaakinen luettelee.

Vaikka valtava parannus on jo saatu aikaiseksi, minkä puolesta Asunto ensin -mallin tulokset puhuvat, riittää tekemistä yksityiskohdissa ja asioiden syventämisessä.

– Minkäänlaiseen itsetyytyväisyyteen ei ole vielä aihetta. Pienetkin viivytykset asuntotuotannossa ja -tarjonnassa voivat heijastua asunnottomuustilanteeseen. Joissakin kaupungeissa olemme saaneet tällaisia merkkejä. Mikäli kohtuuhintaista asuntotuotantoa laiminlyödään, tilanne oireilee ketjun toisessa päässä asunnottomuutena. Hereillä pitää olla jatkuvasti.

Hänen mukaansa Suomessa tarvitaan oppia erityisratkaisujen löytämiseen esimerkiksi asunnottomille naisille.

– Näissä kysymyksissä meillä on onneksi tukenamme kansainvälinen yhteistyö ja laaja verkosto, josta ammennetaan uutta puolin ja toisin.

Mikä kohtuuhintainen asuntotuotanto?

Kohtuuhintaisella asumisella viitataan valtion tukemaan vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoon, jonka rakennuttajat toimivat voittoa tavoittelemattomasti. Asukkaiden maksama vuokra koostuu niistä suoranaisista kuluista, jotka aiheutuvat kohteen rakentamisesta, ylläpidosta ja korjauksista. Valtio tukee kohtuuhintaista asuntorakentamista tarjoamalla kohteiden rahoitukseen korkotukea. Korkotukea voidaan myöntää ARAn yleishyödyllisiksi määrittelemille asuntotoimijoille ja -kohteille. Kuntarahoitus on Suomen suurin sosiaalisen asuntotuotannon rahoittaja.