Kirsi Hämäläinen palasi kotikonnuilleen vetämään Haminan taloutta

TEKSTI: Soili Helminen | KUVA: Sami Lamberg

Mitä olet tehnyt työurasi aikana?

Olen ensimmäiseltä koulutukseltani liikunnanohjaaja. Työskentelin kymmenen vuotta liikuntasihteerinä ennen kuin opiskelin Tampereella hallinnon alan tutkinnon ja siirryin Vehkalahden kunnansihteeriksi. 1990-luvulla valmistuin hallintotieteiden maisteriksi ja lähdin kunnanjohtajakiertueelle: vuosina 1999–2013 olin kunnan- ja kaupunginjohtajana Suomenniemellä, Virolahdella ja Kiteellä. Muu perhe asusteli Lappeenrannassa.

Miten päädyit nykyiseen tehtävääsi?

Eri työpisteissä surffaamisen jälkeen perhe kutsui kotiin. Palasin kotikonnuille ja hain Haminan talousjohtajan paikkaa. Vehkalahti oli aiemmin yhdistynyt Haminaan, ja siksi iso osa henkilöstöstä ja luottamushenkilöistä oli ennestään tuttuja. Organisaatiouudistuksen myötä tittelini vaihtui viime vuonna konsernipalvelujohtajaksi. Vastuullani on talouden lisäksi myös kaupungin hallinto ja henkilöstö.

Miten Haminalla menee?

Ihan kohtalaisesti. Talouden sopeuttamisessa on onnistuttu hyvin, olemme selviytyneet vaikeassa taloustilanteessa. Nyt fiilis ja tekemisen meininki on hyvä: poliittinen päätöksenteko on sujuvoitunut, kun kriisitietoisuus on kasvanut ja päättäjät haluavat ottaa vastuuta sen sijaan että sitä siirrettäisiin tuleville sukupolville.

Mikä haminalaisia tällä hetkellä puhuttaa?

Työttömyys ei ole kasvanut yhtä rajusti kuin monessa muussa kaupungissa, mutta Venäjän tilanne ja venäläisten matkailijoiden väheneminen huolestuttavat. Samoin asukasluvun väheneminen ja ikääntymiskehitys: miten saamme nuoret jäämään paikkakunnalle? Tämä on osa rakennemuutosta, joka Kymenlaaksossa on laajemminkin menossa. Myös sote-uudistuksen käytännön seuraukset arveluttavat.

Mitkä ovat Haminan johtamisen seuraavien vuosien isot linjat?

Viime vuonna tehdyn organisaatiouudistuksen myötä henkilöstön ja esimiesten määrä väheni huomattavasti. Panostamme nyt osaamiseen, esimiestaitoihin, tiedolla johtamiseen ja työyhteisötaitojen kehittämiseen. Suunnittelemme myös luottamushenkilöorganisaation uudistamista. Tämä liittyy osaltaan tulevaan sote- ja aluehallintouudistukseen, joka tuo tullessaan uutta hallintobyrokratiaa. Strategian merkitys ja konsernijohtaminen tulevat korostumaan. Energiayhtiön ja Kotkan kanssa yhteisesti omistetun satamayhtiön myötä olemme iso konserni, mikä asettaa johtamiselle isoja vaatimuksia.

Mikä on Haminassa parasta?

Pienuus on hyvä brändi. Hamina on kompakti, kaunis ja elävä merenrantakaupunki, jossa arki on sujuvaa ja helppoa. Erityisesti Hamina Bastionin ja Hamina Tattoon ansiosta meillä on korkeatasoista kulttuuritarjontaa.

Mikä on Haminan isoin haaste?

Tarvitsemme uutta potkua elinvoiman vahvistamiseen. Hamina on kärsinyt isoista rakennemuutoksista viimeisen vuosikymmenen aikana: olemme menettäneet teollisia työpaikkoja emmekä ole onnistuneet saamaan uusia työpaikkoja tilalle. Nyt olemme valmiita tekemään isoja ratkaisuja ja ottamaan myös riskiä, jotta saamme talouden pyörät pyörimään.

Mitä toivot yhteistyöltä Kuntarahoituksen kanssa?

Yhteistyö Kuntarahoituksen kanssa on ollut toimivaa ja tiivistä. Haminassa on meneillään iso investointipiikki. Alakaupungin koulun kustannusarvio on noin 12 miljoonaa euroa ja valmistumassa on seitsemän miljoonan euron arvoinen päiväkoti. Kaupungilla on paljon velkaa, mutta viime vuosina absoluuttinen velkamäärä ei ole juuri kasvanut.

KUKA?

Kirsi Hämäläinen

KOULUTUS:

Hallintotieteiden maisteri, liikunnanohjaaja

SYNTYMÄPAIKKA:

Valkeala

NYKYINEN KOTIKUNTA:

Luumäki

SYNTYMÄVUOSI:

1957

MOTTO TYÖELÄMÄSSÄ:

Älä jää tuleen makaamaan.