Tylsien työvaiheiden poistaja

TEKSTI Aija Kaijärvi | KUVA Annukka Pakarinen

Rahoitusala on kulkenut etujoukoissa työn tehokkuuden ja digitalisoinnin kehittämisessä. Kehitysasiantuntija Waltteri Vuorimaan tehtävänä on valjastaa ohjelmistorobotiikan suomat mahdollisuudet Kuntarahoituksen asiakkaiden ja osaajien eduksi. Miehen intohimona on saada ihmisten aika ja osaaminen osumaan siihen, missä niitä eniten tarvitaan.

Kuntarahoituksessa on otettu viime vuosina isoja harppauksia järjestelmien kehittämisessä ja automatisoinnissa. Moni aiemmin manuaalinen työvaihe on siirtynyt historiaan ja leasingsopimuksia käsittelevä robotti Väinökin saanut jo muutaman kollegan. Yksi syy nopeaan edistykseen löytyy kehitysasiantuntija Waltteri Vuorimaan työpöydän äärestä.

– Digitalisaation avulla toimintaa voidaan kehittää entistäkin sujuvammaksi ja keskittää ihmisten voimavarat siihen, missä niitä eniten tarvitaan ja mikä on jokaiselle mielekästä. Käytän aikaani siihen, että automatisoin ihmisiltä tylsiä työvaiheita pois, Waltteri Vuorimaa kiteyttää.

Vuorimaan työsarka Kuntarahoituksessa käynnistyi opintojen ohella reilut kolme vuotta sitten. Isossa projektissa uusittiin tiettyihin tuotteisiin ja back office -palveluihin liittyvät järjestelmät. Nykyisin Vuorimaalla on päävastuu ohjelmistorobotiikan kehittämisessä.

– Rahoitusalaan liittyy paljon sääntelyä, joka pitää huomioida, ennen kuin voidaan luottavaisin mielin ulkoistaa tehtäviä tekoälylle. Ensimmäiset isommat tekoälykokeilut tehdään lähitulevaisuudessa, ja ohjelmistorobotiikan puolella työn alla on muun muassa viranomaisraportointimme uudistaminen.

Pieni suuri vaikuttaja

Nuorelle osaajalle Kuntarahoitus on tarjonnut kiehtovan näköalapaikan rahoituksen ja yhteiskunnallisen toimijan maailmaan.

– Kuntarahoitus on yhtä aikaa pieni ja suuri. Joukkueena olemme pieni ja tiivis, mutta toiminnallamme on laaja vaikutus yhteiskuntaan. On hienoa olla mukana, kun isoja ja tärkeitä asioita tapahtuu, Vuorimaa sanoo.

Näköala toisenlaiseen yhteiskuntaan avautui viime vuonna, kun Vuorimaa vietti opintoihin liittyvän harjoittelujakson Intiassa. Maan kovimpaan MBA-kouluun on vuosittain yli 200 000 hakijaa, joista alle kolmesataa pääsee sisään.

– Kokemus oli mielenkiintoinen ja avasi itselleni uudenlaisen kuvan Intiasta. Kilpailu siellä on todella kovaa ja töitä tehdään paljon, osaamisessa olemme kuitenkin aivan samalla viivalla. Uskon, että voimme hyötyä toisistamme sen sijaan, että pelkäämme muiden vievän omat työmme.

KUKA?

Waltteri Vuorimaa
– Kuntarahoituksessa syksystä 2015
– Tekee gradua Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, jossa pääaineena tietojärjestelmät ja management science.
– Kotoisin Jyväskylästä, mistä tie on vienyt Lahden kautta Helsinkiin.
– Intohimo koneoppimiseen ja analytiikkaan täyttää myös vapaa-ajan.
– Opintojen ja tietokoneen äärestä miehen saavat irtautumaan maailmalle suuntautuvat seikkailut, seuraavaksi suunnitteilla klassinen road trip Keski-Eurooppaan.
– Yöpöydällä kahlattavana Tolstoin Sota ja rauha.