Koko Suomen lähettiläs

Teksti: Jaana Kosunen | Kuva: Sami Lamberg

Kuntarahoituksen varainhankinnassa työskentelevän Senior Analyst Karoliina Kajovan työhuone on todellinen avokonttori, sillä toimintakenttänä on koko maailma.

Välillä Kajova singahtaa sijoittajatapaamiseen toiselle puolelle maailmaa, välillä taas hoidetaan asioita puhelimen välityksellä niin Lontooseen, Saksaan, Aasiaan kuin Pohjoismaihinkin. Kajova tuntee olevansa maailmalla koko Suomen lähettiläs, sillä niin monipuolisesti hän saa kotimaataan ja työnantajaansa tapaamisissa esitellä.

Kansainvälistä ja nopeatemposta analysointi- ja kommunikointityötä. Näillä sanoilla Karoliina Kajova kuvailee omaa työtään Kuntarahoituksen varainhankintaosastolla. Kansainvälisyydestä kielivät ne lukuisat puheeseen lipsahtelevat vieraskieliset sanat ja ilmaisut, joille Kajova joutuu hakemaan suomenkielisiä vastineita. Silti oman tehtäväkentän kuvailu on sujuvasanaista ja ilmeikästä.

– Olen aina nauttinut esiintymisestä ja harrastanut näyttelemistäkin sekä ollut mukana väittelykerhossa. Esiintyminen on tärkeä osa työtäni, sillä esittelen toimintaamme ja edustan työnantajaani paljon niin Suomessa kuin ulkomaillakin, hän kertoo. Kun presentaatio menee hyvin, sen tuomaa onnistumisen tunnetta ei voita mikään, hän hymyilee.

Yhteiskunnallinen merkitys motivoi

Kun Kajova kauppatieteiden maisteriksi valmistumisen kynnyksellä lähti etsimään rahoitusmarkkinoilta töitä, halusi hän löytää tehtävän, jossa kokee tekemisensä olevan yhteiskunnallisesti merkittävää.

– Minulle on tärkeää tietää, miksi teen päivittäistä työtäni ja mihin hankkimamme varat menevät. Tunnen tekeväni hyvää ja yhteiskunnallisesti vastuullista työtä, kun ymmärrän yhteyden työni ja uuden päiväkodin tai sairaalan rakentamisen välillä.

Neljän hengen yhteen puhaltavassa tiimissä Kajova on viihtynyt nyt mainiosti vähän yli kolme vuotta. Aika on hionut raakileesta timantin sekä antanut rutkasti lisää vastuuta ja kokemusta. Kajova kokee olevansa vahvasti sisällä organisaatiossa ja kehuu sen luomia mahdollisuuksia oppia jatkuvasti uutta yli osastorajojen.

– Kun talo on pieni, voi kysyä asioita keneltä tahansa ja oppia koko ajan kollegoiltaan. Pääomamarkkinat muuttuvat alati ja se tuo työhön kiinnostavia uusia projekteja. Hereillä on siis oltava koko ajan. Pidän kuitenkin siitä, että uudistumista tapahtuu, hän jatkaa.

Kajovan pääasiallinen työtehtävä on varainhankinta. Varainhankintaosasto hankkii varat, joilla Kuntarahoitus rahoittaa asiakkaitaan. Varat hankitaan laskemalla liikkeelle joukkovelkakirjalainoja kansainvälisillä pääomamarkkinoilla ja viime vuosina uutta varainhankintaa on tehty vuosittain 6–7,5 miljardia euroa.

Työhön liittyy markkinoiden jatkuvaa ja varsin tarkkaa seurantaa sekä varainhankintakauppojen hinnoittelua ja toteutusta. Oman toiminnan kehittäminen on myös keskeistä. Hyviä kommunikointi- ja tiedonvälitystaitoja tarvitaan niin talon ulkopuolella pankki-ja sijoittajatapaamisissa kuin sen sisälläkin eri osastojen välillä, eikä unohtaa sovi markkinointinäkökulmaakaan.

– Merkittävään rooliin on noussut myös maailman poliittisen tilanteen hahmottaminen: on osattava vastata sijoittajien kysymyksiin laajalla perspektiivillä ja selittää, mihin kontekstiin Suomi ja Kuntarahoitus kuuluvat. Sijoittajia kiinnostaa tällä hetkellä kovasti maailman poliittinen ja taloudellinen liikehdintä sekä se, miten se Suomeen ja Kuntarahoitukseen vaikuttaa. Esimerkiksi Brexitin vaikutus Suomen talouteen on viime aikoina ollut pinnalla oleva kysymys, mutta yhtä lailla olen vastannut myös pakolaisvirtoja koskeviin kysymyksiin.

Uimaopen haaveissa pulahdus takaisin altaaseen

Vauhdikkaan työn vastapainoksi Kajova viihtyy vapaa-ajallaan liikunnan parissa sekä opiskelee italian kieltä ja kulttuuria.

On paljon asioita, joita Kajova suunnittelee aloittavansa heti kun aika vain antaa myöten. Entinen uimaope haaveilee, että pääsisi käymään useammin uimassa. Myös nuoruuden rakas näyttelemisharrastus polttelee. Yliopistoaikana Kajova innostui hyvistä väittelytaidoista yliopiston väittelykerhossa.

– Harrastuksistani olen saanut varmasti valmiuksia myös työssäni menestymiseen. Niiden kautta olen kehittänyt itselleni taitoja, joista aina välillä huomaan hyötyväni, varsinkin kansainvälisellä työkentällä, hän toteaa.

Karoliina Kajova

– Ikä 28 vuotta. Asuu Helsingissä.
– Valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2014, pääaineenaan rahoitus.
– Tullut Kuntarahoitukseen kesätöihin jo opiskeluaikanaan ja on työskennellyt talossa hieman yli kolme vuotta.
– Vapaa-aikanaan harrastaa jumppaa ja pilatesta sekä italian kieltä. Entisenä uimarina ja uimaopettajana toivoisi, että ehtisi pulahtaa myös altaaseen useammin. Myös nuoruuden näyttelijäharrastuksen uudelleen aloittaminen on haaveissa, samoin kuin 50-luvun swing-tanssin aloittaminen.

Kuntarahoitus hankkii varoja maailmanlaajuisesti

Kuntarahoituksen varainhankinta on Suomen mittakaavassa ainutlaatuista, sillä Kuntarahoituksen sijoittajakunta on poikkeuksellisen laaja. Kuntarahoituksen joukkovelkakirjalainoihin sijoitetaan maailmanlaajuisesti.

Kuntarahoitus hajauttaa varainhankintansa eri maantieteellisiin alueisiin ja sijoittajatyyppeihin sekä eri maturiteetteihin ja valuuttoihin. Hajautus pienentää jälleenrahoitusriskiä eri markkinatilanteissa ja mahdollistaa kustannustehokkaan varainhankinnan. Suurin osa sijoittajakysynnästä tulee Aasian ja Tyynenmeren alueelta sekä Euroopasta.

Kuntarahoituksen sijoittajakunta on monipuolinen ja keskeiset sijoittajatyypit ovat keskuspankit, varainhoitajat, liikepankit, vähittäisasiakkaat sekä vakuutus- ja eläkeyhtiöt. Liikepankkien osuus sijoittajina on kasvanut viime aikoina sääntelyn tuomien maksuvalmiusvaatimusten takia.