Bäkkäri tuo vakautta virtojen keskelle

TEKSTI:Jaana Kosunen | KUVA:Sami Lamberg

Kun Kuntarahoituksen back office -asiantuntija Janne Aalto ryhtyy kuvailemaan työtehtäviään, tipahtaa maallikko kärryiltä jo ensimmäisen lauseen jälkeen. Aalto ymmärtää sen täysin, sillä vauhdikkaimmillaan hänen työpäivänsä back officessa ovat hyvin hektisiä

Joutenolosta nauttiva hetkessä eläjä. Näin Janne Aalto kuvailee itseään. Hymy huulilla heitetty kuvaus tosin pätee vain vapaa-ajalla, sillä työpäivän aikana kehässä kisaa toisenlainen mies.

Töissä Aalto nauttii nopeista päätöksistä, paineen alla työskentelystä sekä numeroiden pikkutarkasta pyörittelystä. Yhdessä kuuden bäkkärikollegansa kanssa Aalto huolehtii koko Kuntarahoituksen rahaliikenteestä: varmistaa, että maksut siirtyvät ajallaan ja rahaa on riittävästi maksuihin. Hän huolehtii myös siitä, ettei raha turhaan makaa omilla tileillä, vaan että sitä jaetaan oikeassa aikataulussa eteenpäin ja ulos kiertoon.

– Back office on kuin mylly kaiken rahavirran keskellä. Meidän back officessa on varauduttava kaikkeen, Aalto kertoo.

Monipuolinen tuotekirjo sekä kansainvälisyys yllättivät

Kuntarahoitukseen Aalto tuli seitsemän vuotta sitten. Ystävä kertoi nähneensä lehti-ilmoituksen ja todennut, että tuossapa olisi Aallolle se oikea työpaikka. Aalto kertoo yllättyneensä siitä, miten monipuolisen tuotekirjon parissa Kuntarahoituksen back office työskentelee.

Yllättynyt hän oli myös tehtävän kansainvälisyydestä. Aalto työskentelee pääosin englannin kielellä ja on yhteydessä päivittäin kansainvälisiin pankkeihin, mutta myös kotimaisiin asiakkaisiin. Kulttuuri- ja kielierot tuovat oman erityispiirteensä työpäivään.

– On aina yhtä jännittävää liikauttaa suuria rahasummia. Kun niihin liittyy vielä muiden maiden valuuttoja ja eri aikavyöhykkeitä, on tekemiseen todella keskityttävä. Pitkä ura rahoitusalalla on kuitenkin tuonut varmuutta omaan ammattitaitoon.

– Summat ovat arkielämään verrattuna valtavia, mutta eivät ne enää hätkäytä, kun alalla on ollut jo sen verran pitkään, 23 vuotta rahoitusalalla työskennellyt mies toteaa.

Järjestelmäuudistukset helpottavat arkista työntekoa

Tällä hetkellä niin Aallon kuin hänen kollegojensa työpäivään oman lisänsä tuo käynnissä oleva laaja STP-järjestelmähanke, jossa integroidaan eri järjestelmiä keskenään ja automatisoidaan toimintoja, jotka tähän asti ovat vaatineen paljon manuaalista työtä.

Uuden järjestelmän käyttöönotto on Aallon mukaan ollut rankka prosessi, mutta valmistuessaan se tulee helpottamaan back office -toimintoja olennaisesti.

– Meillä on tiimissä hyvä henki, olemme tsempanneet ja opettaneet toisiamme. Myönnän, että silti välillä on päässyt muutama ärräpää – uuden järjestelmän haltuunotto työn ohessa ei ole niin yksinkertaista, Aalto nauraa.

Järjestelmäkehitystä tehdään silti jatkuvasti ja STP-järjestelmähankkeen valmistuttua seuraavien vuosien projekti odottaa jo vuoroaan.

– Totta kai jatkuva uuden tiedon sisäistäminen on rankkaa, mutta tulevaan täytyy varautua, jotta kaikki toimii jatkossakin moitteettomasti, Aalto summaa.

Lomalla on lupa laiskotella

Koska hektinen ja kiireinen työ pitää Aallon aina vireessä, on lomalla lopulta lupa olla jouten.

Aalto kertoo matkustelevansa vapaa-ajalla paljon ja nimenomaan yksin. Silloin ei kuunnella muiden aikatauluja eikä kiirehditä minnekään, kunhan vaan ollaan.

– Teen kyllä edelleen aina päiväsuunnitelman, mutta illalla huomaan, etten ole tehnyt mitään, mitä ensiksi olin ajatellut. Viimeksi kahden viikon lomalla Espanjassa luin neljä kirjaa. Täydellistä laiskottelua ja akkujen lataamista!

KUKA? Janne Aalto

• Ikä 48 vuotta, kotoisin Oulusta

• Asuu Vantaalla

• Kuntarahoituksessa seitsemän vuotta. Työskennellyt rahoitusalalla yhteensä 23 vuotta. Aloitti työuransa nuorena miehenä pankin asiakaspalvelutehtävissä.

• Valmistunut Seinäjoen kauppaoppilaitoksesta julkishallinnon yo­merkonomiksi. ”Valmistumisen jälkeen työ vei mennessään. Olen täydentänyt osaamistani vuosien mittaan, mutta työ itse on paras kouluttaja.”

• Harrastaa matkustelua, lukemista ja laskettelua.