Ei mitään parakkeja

TEKSTI: Jaana Kosunen | KUVAT: Sami Lamberg

Lipunkantajanpolun päiväkoti Espoossa on tilaelementtirakenteinen päiväkoti. Tällainen rakennus on mahdollista tilanteen niin vaatiessa siirtää alkuperäiseltä paikaltaan toisaalle. Päiväkodin arkeen siirtokelpoisuus ei vaikuta millään tavoin. Leikit sujuvat kuten kivijalkapäiväkodissa niin sisätiloissa kuin ulkonakin.

Lipunkantajanpolun päiväkodin pihalla käy melkoinen melske, kun pikkuiset päiväkotilaiset ovat siirtymässä sisätiloihin aamupäivän pihaleikkien jälkeen. Kuormurit kaartavat muutaman ylimääräisen ja  vauhdikkaan mutkan jälkeen parkkiin odottamaan iltapäivän ulkoilua, ja hiekkalelut kannetaan piharakennukseen.

Yksi pieni leikkihetken väsyttämä yrittää vielä viimeisillä voimillaan lappaa hiekkaa suuhunsa hiekkalaatikolla, mutta hoitaja ehtii väliin ja hiekkakakun aromi jää tällä kertaa maistamatta.

Hyvä niin, sillä sisätiloissa, elementtirakenteisessa päiväkodissa, lapsia odottaa jo ihan oikea ruoka. Tänään tarjolla on turskaleike keitettyjen perunoiden kera.

Lipunkantajanpolun päiväkoti sijaitsee keskellä jatkuvasti levittäytyvää kerrostaloaluetta Espoon Perkkaan kaupunginosassa. Vehreä ja puistomainen maisema avautuu ihailtavaksi ihan päiväkodin vierestä, toisaalta lähellä ovat myös Leppävaaran palvelut kirjastoineen ja ostoskeskuksineen.

Ulkoapäin ei ohikulkija pysty mistään huomaamaan, että päiväkoti on siirtokelpoinen elementtirakennus, joka tarvittaessa voidaan siirtää pari vuotta sitten sijoitetulta paikaltaan toisaalle. Ei näy keskeneräisyyttä, ei nopeita väliaikaisratkaisuja. On vain kauniisti nyppylän päälle aseteltu, isolla ja monipuolisella pihalla varustettu päiväkoti.

Jokunen vuosi sitten Perkkaan alueen päivähoidon tarve tuli siihen pisteeseen, ettei entinen, kahdeksallekymmenelle lapselle mitoitettu Perkkaanpuiston päiväkoti pystynyt siihen enää vastaamaan. Kaupunki päätti, että alueelle rakennetaan elementtirakenteinen, noin viidenkymmenenviiden lapsen päiväkoti. Lipunkantajanpolun päiväkodissa toiminta alkoi syksyllä 2014.

Luovaa tilasuunnittelua väliovilla

Päiväkodin johtaja Irja Sipilä kertoo, että rakennuksen tuloa oli varsin mielenkiintoista, jännittävää ja vähän hurjaakin seurata. Rakennus aseteltiin tarkasti paikoilleen jo aiemmin tehdyn pohjan päälle.

– Ja muutamassa päivässä se alkoi sitten näyttää jo päiväkodilta, hän kuvailee.

Sipilä on ollut ennen Lipunkantajanpolun päiväkotia perustamassa myös toista siirtokelpoista päiväkotia Espoossa. Koska kokemukset edellisestä rakennuksesta sen toimivuudesta olivat varsin positiiviset, ei hänellä ollut epäluuloja uudenkaan rakennuksen suhteen. Samanlainen asenne oli Sipilän mukaan myös henkilökunnalla ja lasten vanhemmilla.

– Siirtokelpoisuus ei herättänyt silloin, eikä ole herättänyt edelleenkään vanhemmissa saati henkilökunnassa mitään suurempaa ihmetystä. Se, että meidän päiväkotimme on rakennettu sellaiseksi että sen paikkaa voi tarvittaessa muuttaa, ei vaikuta arkeemme ja toimintaamme oikeastaan millään tavalla. Työssämme säilyvät samat hyödyt ja haitat, enkä toimivuuden kannalta koe eroja perinteiseen kivijalkapäiväkotiin juurikaan olevan.

Viihtyvyyttä päiväkotiin tuovat monet pienet leikkitilat, jotka rauhoittavat välillä villiäkin menoa ja laskevat myös äänen voimakkuutta. Tarvikkeet, sisustus, eteistilat ja wc:t mukailevat perinteisiä päiväkoteja. Myös turvallisuudesta huolehditaan samoin kuin muissa päiväkodeissa: pihan ja rakennuksen turvallisuussuunnitelmat ja määräykset ovat samat, samoin kuin palohälytysjärjestelmäkin.

Useista samankaltaisuuksista huolimatta toki eroja on. Sipilä kertoo, että koska perinteiset päiväkodit rakennetaan usein suuremmiksi, niissä on myös enemmän yhteisöllistä tilaa, kuten esimerkiksi liikuntasali, jota voi hyödyntää myös juhlatilaisuuksiin. Sellaista ei Lipunkantajanpäiväkodissa ole.

– Mutta meillä on mahdollisuus yhdistää monta peräkkäin sijoitettua huonetta keskenään avaamalla väliovet, jolloin saamme yhtenäisen juhlatilan. Minusta tämä on arjessa oikein toimiva ja luova ratkaisu.

Erona Sipilä esittelee myös erilliset henkilökunnan tilat, jotka moneen vanhaan päiväkotiin verrattuna ovat vertaansa vailla.

– Minä jaan työnviikkoni siten, että olen osan viikosta myös toisessa päiväkodissa johtajana. Huomaan keskittyväni paperitöihin paremmin täällä, kun työhuoneeni on erillisessä henkilökunnan tilassa, ovien takana. Myös henkilökunta on kiitellyt erillistä, hiljaista taukohuonetta. Töissä jaksaa, kun saa hetken hengähtää ja rauhoittua hiljaisuuden keskellä.

Tilaelementtirakennus vastaa nopeasti tilan tarpeeseen

Kuntarahoituksen rahoituspäällikko Karl Lintukangas, mitä tarkoittaa, kun puhutaan tilaelementtirakentamisesta? 

– Sillä tarkoitetaan tekniikkaa, jossa rakennus on tehtaalta lähtiessä asennusta vaille valmis. Paikalleen sijoittamisen jälkeen se on myös siirtokelpoinen eli sen voi helposti siirtää alkuperäisestä sijoituskohteestaan toisaalle, jos tarve sitä vaatii. Se on hyvä vaihtoehto rakentamismalleja mietittäessä, koska se on joustava vaihtoehto, ja samalla myös nopea: toimitusaika on yleensä nopeampi kuin kiinteässä rakennuksessa. Rakennustekniikkahan on kehittynyt viime vuosina niin, että monissa tapauksissa tilaelementtiratkaisu vastaa jo kiinteää rakennusta.

 Elementtirakentamisessa tarjoatte rahoitusmalliksi leasingrahoitusta. Mitä leasingrahoitus tarkoittaa? 

– Leasing tarkoittaa pitkäaikaista vuokraamista, jossa rahoituskohde on rahoittajan omistuksessa ja vuokralleottaja maksaa kohteen käytöstä pääomavuokraa. Leasingsopimuskauden jälkeen asiakas joko lunastaa kohteen, jatkaa sopimuskautta tai osoittaa sille ostajan. Eli jos sopimuskauden jälkeen kohdetta ei haluta lunastaa, valmistajan kanssa voi yleensä tehdä ennen toimitusta takaisinostosopimuksen, jolloin kohteeseen liittyvän jäännösarvoriskin saa siirrettyä toimittajalle. Kuntarahoituksen rahoitusleasingmalli on läpinäkyvä, joustava ja hinnaltaan kilpailukykyinen.
Siinä ei vuokramalleista poiketen ole vuosittaisia indeksikorotuksia ja maksetut leasingvuokrat pienentävät suoraan kohteen pääomaa.

Miten paljon teiltä kysellään tälläistä rakentamismallia vaihtoehtona?

– Viikoittain, juuri Kuntarahoituksen hinnaltaan kilpailukykyisen rahoitusmallin vuoksi. Markkinoilla tilaelementtejä rahoitetaan myös vuokramallilla, joka ei meidän tarjoamaamme malliin verrattuna ole niin joustava, läpinäkyvä eikä edullinen.

Kuinka paljon siirtokelpoisia elementtirakenteisia tiloja Suomessa jo on? 

– Kokonaismäärästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta niitä on jo ympäri Suomen, yhteensä arviolta noin parisataa kappaletta.

Minkälaisiin kohteisiin tilaelementtirakentamista voi hyödyntää? 

– Tilaelementtiratkaisu on toimiva esimerkiksi silloin, kun tarvitaan nopeasti lisätilaa kouluihin ja päiväkoteihin. Hyödyksi nämä ovat myös silloin, kun tarvitaan kiireellisellä aikataululla muun muassa väistötiloja.